Sevärdheter

Gott om sevärdigheter i Lappland

Gott om sevärdheter i Lappland

 

Oavsett om du är intresserad av äventyr, fiske, motion, historia eller kultur så finns det mycket att se och göra i Lappland. Du har säkert hört talas om Ishotellet i Jukkasjärvi och om berget Kebnekaise, men landskapet har så mycket mer än så att erbjuda.

 

Abisko – en plats som måste upplevas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som turist i Lappland vill du inte gå miste om ett besök i Abisko. Abisko nationalpark är ett helt magiskt område, och faktum är att det här är den allra bästa platsen om du vill se norrsken. Här varvas vacker grön skog med enorma vidder och imponerande fjäll. Bara några timmars vandring från Abisko turiststation tornar Kebnekaise upp sig, med fascinerande glaciärer. Om du är beredd att röra på dig kan du vandra genom fjälldalar och njuta av storslagen natur när den är som mest imponerande. I området hittar du även orkidéer som är fridlysta och mycket ovanliga, och den som tycker om naturen får verkligen sitt lystmäte här.

 

Om du är i hyfsad form kan du faktiskt vandra runt hela Kebnekaisemassivet. Du börjar och slutar din färd vid Kebnekaise fjällstation och på vägen kommer du att stöta på allt från lugna, platta dalgångar till rejäla branter. Det här är ett mycket högalpint område utan like i landet.

 

Kiruna – värt ett långt besök

 

Kiruna är en plats som är väl värd att besöka, och det gäller att inte ha för bråttom, då det finns en hel del att se här. Här finns till exempel Kiruna Kyrka, en kyrka som har formen av en lappkåta. Det är en stor kyrka med plats för cirka 800 personer, men den känns trots det hemtrevlig och gemytlig, då den får in allt sitt ljus ovanifrån, och är byggd med en bred bas och en smal topp. Kyrkans altartavla är målad av Prins Eugen, och det här är en mycket fascinerande kyrka som du inte får missa om du har vägen förbi Kiruna.

 

I Kiruna går det även att besöka LKAB Visitor Centre, där du kan se visningsgruvan vid det som faktiskt är världens största järnmalmsgruva under jorden. Det är givetvis en fascinerande upplevelse, och eftersom gruvan är så viktig för staden, är ett besök här något av ett måste.

I närheten av Kiruna hittar du Jukkasjärvi, där du förutom det berömda ishotellet hittar många andra sevärdheter. Här kan du till exempel besöka Jukkasjärvi Kyrka från tidigt 1600-tal, besöka Hembygdsgården och ta del av samiska verk, eller varför inte besöka ett rengärde för att se och mata renarna. Här kan du också lära dig mer om såväl renarna som ursprungsbefolkningen.

 

Gällivare – en plats med mycket att erbjuda

 

Ett annat stopp på semestern måste bli Gällivare. Här finns också, precis som i Kiruna, massor att se och göra.

Den gamla kyrkan, även kallad Lappkyrkan, är en av de äldsta bevarade byggnaderna i Gällivare. Kyrkan byggdes 1747, och landets invånare fick betala ett öre per hushåll och år under fyra års tid för att kyrkan skulle kunna byggas.

 

På Gällivare museum finns utställningar om samer och nybyggare. På sommaren har man tillfälliga utställningar på olika teman, och här finns mycket intressant att lära sig. Kulturstigen måste du förstås följa när du är här, då den tar dig till de populäraste sevärdheterna och även till olika caféer och muséer.

 

Missa inte Jokkmokk

 

När du befinner dig i Lappland bör du inte missa Jokkmokk. Här finns till exempel Jokkmokks Fjällträdgård där du kan strosa runt bland anlagda stigar medan du lär dig mer om de växter som finns i fjällvärlden. I Jokkmokk finns även Jokkmokks Tenn, där du kan lära dig mer om hur olika produkter i tenn tillverkas. Samerna tillverkade smycken och andra föremål i tenn redan för tusen år sedan, och tenntillverkningen har fått stor betydelse för hela den samiska kulturen.

 

När du har inspekterat alla sevärdheter i Lappland, vilket är svårt att hinna med under en semesterresa, kan det vara en god idé att koppla av med lite fiske. Det finns ett flertal riktigt bra platser för fiske i denna nordliga del av Sverige, och en av de platser som anses vara allra bäst, är Jockfall, som ligger norr om Polcirkeln. Här har du möjlighet att dra upp en riktigt fin lax, och samtidigt får du njuta av naturskönhet när den är som mest storslagen.

 

 

Copyright © Alla Rättigheter Reserverade