Ridning i Lappland

Ridning i Lappland en naturupplevelse utöver det vanliga

Upplev Lappland på hästryggen

 

Lappland kan mycket väl vara den vackraste delen av Sverige. Här finns orörd natur, enorma vidder, det berömda norrskenet och mycket mer. Eftersom naturen hör till det mest anmärkningsvärda i landskapet passar det utmärkt att uppleva den på ett helt naturligt sätt, nämligen till häst. På det sättet kommer man nära naturen och får samtidigt en upplevelse utöver det vanliga.

Kort tur i jakt på norrsken

 

För den som vill ge sig ut på en kortare tur på hästryggen finns det turer som pågår i cirka två timmar, där man i ett snörikt vinterlandskap ger sig ut för att se det enormt vackra fenomenet norrsken. Att rida på en islandshäst genom det magiska vinterlandskapet ger ett minne för livet, och en klar vinternatt är norrskenet enormt vackert att skåda. Den här typen av korta turer finns med start i Sakajärvi utanför Gällivare.

 

Till häst i flera dagar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För den som vill se mer av det storslagna landskapet Lappland finns längre turer. Från Kiruna utgår exempelvis långritter med islandshästar upp i den lappländska fjällvärlden. Man rider över imponerande kalfjäll, genom djupa skogar och njuter av lugnet i naturen. Ritten går öster om Kebnekaise, och turen pågår i fem dagar.

 

Från Ammarnäs utgår en annan långritt som går genom fjällterrängen vid Vindelfjällen och dess naturreservat. Under den här turen hinner den som vill prova på fiske, det finns möjlighet att se områdets fåglar och kanske dyker det upp en och annan ren längs vägen. Turen pågår i tre dagar.

En annan tur för den som vill hinna uppleva en hel del av Lappland, är en sexdagarstur vid Vindelfjällen. Här finns möjlighet att fiska upp såväl öring och röding ur små sjöar och tjärnar, och den som är intresserad får lära sig mer om flugfiske.

 

Här rider man också förbi ett fågelskyddreservat, vid namn Marsivagge, och det finns möjlighet att få se såväl fjällvråk som kungsörn. Skebleskalet är nästa anhalt på färden, en mycket vacker dalgång i fjällen, där man också övernattar i en träkåta. Vid Skeblesjöarna varvas ritten med fiske under några dagar, och vid återkomsten till Ammarnäs finns det goda chanser att man fått uppleva både fiskelycka och många härliga naturupplevelser.

Några timmar till häst

 

Hästrasen American Curly är allergivänlig, och därför har även den allergiska turisten möjlighet att utforska Lappland till häst. Från Vuollerim utgår ridturer som varar i cirka 4 timmar, där man med en samisk guide ger sig ut i vildmarken. Här får ryttarna veta mer om den samiska kulturen och här får man se det vackra landskapet runt Vuollerim. Maten lagas och äts utomhus och det här är en tur som både nybörjare och vana ryttare kan följa med på.

 

Älgsafari på hästryggen

 

Vintern i Lappland är speciell på många sätt, och för den som vill uppleva riktig vinter med snö och kyla är Lappland verkligen rätt plats att besöka. Snön och kylan för med sig problem för djuren som lever i skogen att hitta föda på sina vanliga platser, något som gör att de närmar sig bostadsområdena. Detta gör att det blir lättare för den som vill se de vilda djuren, och från Kiruna utgår ridturer där man under några timmar ger sig ut till häst för att få se älgflocken. De håller gärna till i närheten av hästgården, då de gärna förser sig av hästarnas hö när tillfälle ges. De är därför inte rädda för hästarna, och hästarna är heller inte rädda för dem, något som gör att det blir större chans att kunna se de ståtliga djuren i lugn och ro, i den vackra vintermiljön. Med på turen följer samiska guider som kan berätta mer om älgarna, vilket naturligtvis gör det hela ännu mer intressant.

 

Det finns en lång rad hästturer att välja på för den som vill utforska Lappland till häst. Det finns olika alternativ beroende på om man vill rida på sommaren eller vintern, och båda årstiderna är lika vackra på olika sätt. På sommaren är det underbart att rida runt de många sjöarna, ta ett dopp i en klar sjö eller pröva fiskelyckan. På vintern är det oändliga snölandskapet helt otroligt, och att rida över de snötäckta vidderna ger en otroligt härlig känsla av frihet.

 

 

Copyright © Alla Rättigheter Reserverade