ishotellet

Ishotellet - En sevärdighet i Lappland

Ishotellet – en välbesökt sevärdhet i Lappland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lappland har otroligt mycket att erbjuda turister, oavsett om de vill besöka sevärdheter eller bara njuta av lugn och ro och vacker natur. När det gäller just sevärdheter så är Ishotellet i Jukkasjärvi en av de allra största och mest välkända sevärdheterna, och faktum är att det här är en av de största turistattraktionerna i hela Nordeuropa.

 

Enormt hotell av is och snö

 

Vid stranden av Torne älv, bara några mil från Kiruna, hittar man under vintern det enormt vackra och stora ishotellet i Jukkasjärvi. Det är det största ishotellet i hela världen, och det faktum att det täcker hela 5500 kvm räcker i sig för att imponera. När man sedan ser detta på riktigt blir man ännu mer imponerad.

En sak som är mycket fascinerande med detta världsberömda ishotell är att det ser ut på olika sätt varje år. Man bygger helt enkelt ett helt nytt hotell varje vinter, vilket gör att varje år erbjuder ett unikt ishotell. Även om man har besökt det vackra bygget en gång, har man därför något nytt och storslaget att se fram emot om man kommer hit ett annat år.

 

Ishotellet, även kallat ICEHOTEL kan skådas från december till april. Isen kommer från Torne älv, och när april kommer smälter hotellet, och vattnet går med andra ord tillbaka till älven på nytt. I december öppnar man varje år den första delen av hotellet, och därefter sker öppningen gradvis. Först i januari står hela hotellet klart, och då finns såväl kyrka som bar och givetvis olika typer av rum för alla som vill bo här.

Många väljer att ha bröllopet i Iskyrkan

 

Varje år väljer många par att låta sig vigas i Iskyrkan. Det brukar röra sig om ungefär 140 par varje år, och i tillägg till detta väljer cirka 20 föräldrapar att låta sina barn döpas här varje år. Detta bäddar givetvis för unika upplevelser, och det är Jukkasjärvi församling som sköter verksamheten i denna vackra och mycket speciella kyrka.

 

Med ett bröllop i Iskyrkan kan man räkna med högt i tak, vacker a capella-sång, och det hela blir faktiskt ett riktigt sagobröllop, där allt förstärks av att platsen för vigseln bara existerar under några få månader. Vigselplatsen smälter bort, men kärleken och minnena består.

För de par som gifter sig i kyrkan på Ishotellet finns det tillgång till vackra sviter där bröllopsnatten kan tillbringas, och naturligtvis finns det gnistrande vackra restauranger där middagen kan hållas.

Vinter i Lappland

 

Den som väljer att bo på Ishotellet i Jukkasjärvi har gjort ett klokt val. Vintern i Lappland är nämligen exceptionellt vacker. Här finns massor att se och göra, och en vinter i Lappland ger garanterat minnen för livet.

Den som vill se naturen runt hotellet kan ge sig ut med hundspann för att se omgivningarna på ett alldeles speciellt sätt. Det går snabbt, man hinner se mycket, och naturen avnjuter man på ett alldeles unikt sätt bakom de starka, snabba hundarna.

 

Vill man hellre upptäcka Lappland på hästryggen så anordnas gott om ridturer där man kan rida ut i naturen för att spana efter renar och andra djur, eller kanske helt enkelt för att leta efter det enormt vackra norrskenet som man inte kan se längre söderut. Faktum är att det är just runt Kiruna som man har störst möjligheter att få se det berömda och omtalade norrskenet, som är ett otroligt vackert fenomen.

 

Från Ishotellet utgår också ett flertal utflykter för den som vill se mer än bara Jukkasjärvi. Man kan bland annat delta i en flera dagar lång expedition där man får se och uppleva den arktiska vildmarken på nära håll. Man lagar mat och äter ute, sover i vandrarstugor och tar sig fram genom den orörda naturen. Man tar sig fram med hjälp av skoter, vilket i sig är en härlig upplevelse.

 

Med skoter kan man också resa till Treriksröset, där tre länder möts. På denna utflykt besöker man även nationalparken i Abisko. Även denna utflykt pågår i fem dagar. Den som tycker om att fiska kan istället välja att följa med på en fem dagars skotertur genom tre länder, fram till Ishavet där man fiskar röding, harr och öring.

Det finns otroligt mycket att se för den som vill upptäcka Lappland, och Ishotellet är det perfekta stället att starta på.

 

Copyright © Alla Rättigheter Reserverade